Виховати відповідального власника. Управління багатоквартирними будинками в Естонії

Опубліковано: 09.02.2017
Виховати відповідального власника. Управління багатоквартирними будинками в Естонії

Естонія близько 20 років тому почала реформувати житлово-комунальну сферу. Разом зі змінами в структурі ЖКГ змінювалась і свідомість мешканців.

Їх привчали до того, що право власності - це право відповідальності. За своє житло потрібно відповідати: в багатоквартирному будинку є не тільки своя квартира, але і сходи, майданчики, ліфти, дах, інженерні комунікації. Раніше, за радянських часів, турбота про будинок лежала на ЖЕКах. Обслуговування житлового фонду завжди вважалося обов'язком держави. Після усунення державних ЖЕКів взяти на себе цю відповідальність власникам квартир виявилося непросто. Однак після реформ зробити це довелося.

Естонія, як і багато інших країн, зобов'язала мешканців управляти своїм будинком. Як показує статистика, приблизно половина власників квартир організували квартирні товариства - аналог українського ОСББ. Друга половина вирішила найняти керуючі компанії.

У тому випадку, коли не могла сформуватися ініціативна група жителів, згодних взяти на себе управління будинком, або ж вирішувати питання спільно було складно з якоїсь причини, виходом стали керуючі компанії. До їх допомоги вдаються також і квартирні товариства. Велика частина керуючих компаній була створена з колишніх ЖЕКів. Мешканці будинку можуть вибрати уповноваженого, фактично, домкома, і від його особи вести справи з керубчою компанією.

В Естонії відпрацьовано досить деталізований перелік базових послуг, які повинні надавати керуючі компанії.

Компанія наймає підрядників і замовляє необхідні роботи, веде бухгалтерію і виставляє рахунки мешканцям. Жителям надається план передбачуваних робіт на рік або півріччя, витрати затверджуються на загальних зборах. Для поточних ремонтів створюється ремонтний фонд з щомісячними платежами. Мешканці затверджують суму, яка буде сплачуватися з одного квадратного метра. Капітальні ремонти здійснюються або за рахунок позики, або шляхом цільових накопичень. Жителі оцінюють свої сили і вирішують, скільки можуть витратити на ремонт, щомісячне обслуговування, і в залежності від обраної суми, знають, що отримають за неї в підсумку.

Ставлення власників до свого житла безпосередньо впливає на те, яким буде їхній будинок. Сусіди стежать і за чужими, і один за одним. Якщо помітили вандала, викликають поліцію. Якщо порушник живе в цьому будинку, то на нього не тільки складається заява в поліцію, але і сума збитку додасться до щомісячного рахунку від керуючої компанії. Тому проблема псування ліфтів, написів в під'їздах, тощо відсутня, якщо власники житла небайдужі до того, в якому будинку їм доведеться жити.

Естонці кажуть, що через те, що радянська влада була у них відносно недовго, почуття відповідальності за свою власність ще не повністю втрачено у більшої частини населення. Можливо, цей фактор, а також правильно обраний вектор в проведенні реформ, і допомогли Естонії однією з перших пострадянських країн успішно завершити реформу житлово-комунальної галузі.

 

Новини

Повідомлення про коригування вартості обслуговування (електроенергія для ліфтів та МЗК)
Повідомлення про коригування вартості обслуговування (електроенергія для ліфтів та МЗК)

Шановні власники квартир та мешканці ЖК Комфорт Таун!
 
Згідно з Постановою КМУ №544 від 30.05.2023 року тариф на електричну енергію в Україні з 01.06.2023 року збільшується більш ніж на 57% до 2,64 грн/кВт (посилання на сайт Кабінету міністрів України:
https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-postanovy-kabinetu-ministriv-ukrainy-vid-5-chervnia-2019-r-s455-300523
 
Внаслідок цих змін керуюча компанія змушена здійснити коригування вартості обслуговування, починаючи з 01.06.2023 року.
 
Звертаємо увагу, що в структурі послуг коригуються тільки витрати на електроенергію для ліфтів та місць загального користування.
 
Інші складові витрат на обслуговування залишаються без змін!
 
Таким чином:
Для всіх квартир вище 1 поверху розмір оплати за місяць становить: 13,70 грн/м2
*спеціальні умови при оплаті до 20 числа місяця надходження квитанції – 13,20 грн/м2
 
Для квартир 1 поверху розмір оплати за місяць становить - 12,33 грн/м2
*спеціальні умови при оплаті до 20 числа місяця надходження квитанції – 11,88 грн/м2
 
Нагадуємо, що керуюча компанія не є органом, що призначає та/або встановлює вартість електроенергії. 
 
Ми розуміємо, що подорожчання послуг може бути обтяжливим для мешканців, водночас, враховуючи збільшення тарифу на електроенергію, ми вимушені змінити розмір вартості обслуговування, щоб і надалі забезпечувати якісне надання послуг.
 
Дякуємо вам за розуміння.
 
З повагою,
Команда ТОВ «Комфорт-Таун»

Повідомлення про коригування вартості послуг з обслуговування (утримання) паркінгу
Повідомлення про коригування вартості послуг з обслуговування (утримання) паркінгу

Шановні  власники та користувачі паркінгу ЖК Комфорт Таун!
 
Вартість послуги з обслуговування (утримання) паркінгу не змінювалася починаючі з 2012 року.
Ми робили усе задля стримування підвищення вартості послуг.  
 
Враховуючи зростання витрат на матеріали та енергоносії за останні 10 років, а також різке здорожчання електричної енергії з 01.06.2023 року, передбачене Постановою КМУ №544 від 30.05.2023 року, керуюча компанія вимушена здійснити коригування вартості  послуг з обслуговування (утримання) паркінгів в ЖК «Комфорт Таун».
 
З огляду на вказане, повідомляємо, що вартість послуги з обслуговування (утримання) одного паркінгу з червня 2023 року становить  – 390 грн/міс.
 
На жаль, підвищення вартості напряму залежить від економічних факторів, що відбуваються у нашій країні.
Ми сподіваємось на ваше розуміння та належну оплату послуг.
 
 
З повагою
Команда ТОВ «Комфорт-Таун»

Завантажте наш додаток